Duyurular

Anamur ile ilgili genel bilgileri paylaştığımız web sayfamız açılmıştır. Herkese hayırlı olsun. Görüş ve düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz


Vefat eden yakınlarınızın bilgilerini gönderin yayınlayalım.


Düğün, ölüm, sünnet vss duyurularınızı bize gönderin yayınlayalım.Bütün eş dostunuzun bilgisi olsun.


Mersin Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Geçinin sumağa ettiğini, sumak da geçiye eder...
Sponsorlarımız
KÜKÜR KÖYÜNE YERLEŞEN YİVA BOYUNA AİT BİR ARAŞTIRMA

Bilindiği üzere Anamur’a yerleşen Türk Boyları , Oğuzların Yiva(Yuva) boyuna mensuptur. İç-il(İçel) deki Yıvaların ise büyük Yıva ve küçük Yıva olarak iki kola ayrıldıkları gözüküyor. Büyük Yıva kolu eski Gülnar ile Anamur arasındaki Aksaz adlı yörede toplu bir halde yerleşmişler, Küçük Yıva kolu ise yine Anamur’un Kuzey ve Batısındaki topraklara yerleşmişlerdir.

 

Tarihte “ Yörük” kelimesini de araştırdığımız zaman Türkçe’deki yürümek kelimesinden türediği, göçebe yaşam tarzını seçmiş, Türk halklarına dendiği anlaşılmaktadır. Aynı zamanda yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri için de bu sözcük kullanılmaktadır.

 

Bu araştırma da yukarı Kükür köyüne yerleşen kişilerin tarihte oğuzların yıva boyundan geldiğini ve burada yerleştiklerini belgeler ile açıklamaya çalışacağız.

 

İl veya Ulus adı altında gruplandırılan konar göçerler, sırasıyla boy(kabile), aşiret, cemaat, oymak, mahalle, oba(aile) şeklinde bölümlere ayrılmıştır. Oymakların başında ise kethüda bulunmaktaydı. Yörükler buna “kâhya” derlerdi. Birkaç oymağın birleşmesinden meydana gelen topluluğa ise “boy” adı verilirdi. Boyun başında “boybeyi” bulunurdu. Boy beylerine daha sonra “yörük başbuğu” adı da verildi. Birkaç boyun birleşmesinden de “ulus” meydana gelir, bunun başkanlarına “ulusbeyi” denilirdi. (Kaynak: M.Erim Osmanlı Belgelerinde Anamur)

Burada Oğuzların, oymak  başında bulunan ve kethüda ya da kehya adlarını biraz daha açmak yerinde olacaktır.

Kelimenin Pehlevîce’den geldiği ve aslının katak-xvatai olduğu belirtilir. Farsça’da kedhudâ şeklini almış, Türkçe’de hem bu şekilde hem de bundan gelen kâhya biçiminde kullanılmıştır. Kedhudanın Farsça’da “ev, köy; taht” anlamındaki ked ile “sahip ve mâlik, efendi” mânasına gelen hudâ kelimelerinden oluştuğu ileri sürülür. Kedhüdânın Osmanlı Türkçesi’ne kehaya, kâya şekillerinde geçip halk ağzında kâhya biçiminde kullanıldığı yolundaki görüşe rağmen kâhya kelimesinin menşei henüz kesin olarak aydınlanmış değildir.

Kâhya ve kethüdâ hemen daima eş anlamlı olarak kullanılmakla birlikte devlet hizmetlerini ifa eden kethüdânın daha eski olduğu, sivil kuruluşlardaki hizmetlilerin unvanı olan kâhyanın ise çok sonra Osmanlılar zamanında ortaya çıktığı veya en azından resmî devlet hizmeti olarak pek kullanılmadığı anlaşılmaktadır.(Kaynak:TDV İslam ansiklopedisi)

 

Anlaşılacağı üzere kethüda, devlet adına o bölgedeki hizmetleri yürüten kişi anlamında kullanıldığı daha doğrudur. Bu sözcük ise zamanla kethüda,kahya ya da kiya kelimesine dönüştüğü düşünülmektedir. “Kiya” kelimesi ise yine literatürde, muhtar, köy bekçisi,köy kahyası anlamına gelmektedir.

Yukarı Kükür köyünden Hasan DOĞAN’ın detaylı ve vukuatlı nüfus örneğini inceledik. Vukuatlı nüfus kaydını siz de incelediğinizde görüleceği üzere en büyük kişi olan 1844 doğumlu kişinin babasının adı Mülazım KEHYA olarak gözükmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu açıklamalardan şunu anlamamız gerekiyor; Yukarı Kükür köyüne gelip yerleşen Yörükler Oğuzların Yıva boyuna mensup kişilerdir. Diğer yandan bu kişiler halen sülale olarak da Kiya'lar olarak bilinmekte ve Görpe mahallesinde oturmuşlardır. Tarihe bakıldığı zaman da Yukarı Kükür köyünün tüm devlet hizmetleri Görpe mahallesinden yürütülmüş, okul,cami ve muhtarlık hepsi bu mahalleden hizmet vermiştir.  Kanımızca kehyalık ya da kethüda lık başladığı günden bu yana ailede devam eden bir olgu olmuştur. 




Okunma Sayısı: 1560


34.227.112.145








DİĞER HABERLER

Site Editöründen Mesaj
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Görkem Çoban
Bozdoğan/Anamurluyum. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi 1.sınıf öğrencisiyim. Burs arıyorum.

Mustafa AVCı
Ahmet bey, Ankara da yaşıyorum, hava soğuk dışarı çıkmak zor. Klavyeye Kükür yazdım çıkan bağlantılardan sizin sayfanıza tesadüfen ulaştım. Yani sizin bu sayfayı şimdi görmüş oldum. Geç kalmışım, bir Kükür'lü olarak sizi yüz yüze de tanımak isterim. Kükür ile ilgili bilgiler için teşekkürler.

Hüseyin TURUL
Değerli Hemşehrim Ahmet Doğan Bey , sizlerede daha öncede yazdım , iletişim kurmaya çalıştım ama cevap alamadım. Umarım Anamur için çabalarınızın meyvesini allırsınız , bende çok uğraştım birşeyler katalım Anamur'a diye ama algısız veya beceriksiz önetimlerden dolayı maalesef başarısız olduk. Umarım hayırlı olur.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top